Над 10 хиляди души излязоха тази вечер в сръбската столица Белград

...
Над 10 хиляди души излязоха тази вечер в сръбската столица Белград
Коментари Харесай

Хиляди протестираха в Белград срещу Вучич

Над 10 хиляди души излязоха довечера в сръбската столица Белград на протест срещу политиката на президента Александър Вучич, предаде Дойче веле. Това е седмата поредна събота на протестни акции, в която стачкуващите минават центъра на града към постройката на държавната телевизия RTS със викания " Вучич, иди си ", " Вучич е апаш ", написа Блиц.

Актьорът Бранислав Трифунович, който е измежду протестиращите, прикани опозиционните партии да представят програма за транспарантно и дейно ръководство, която да бъде ориентир за всички политици.

Зад протестното придвижване стои алианс от опозиционни партии, обхващащ целия политически набор - от леви до десни политически сили.

По-рано партията на Вучич събра в Белград десетки хиляди сърби при визитата на съветския президент Владимир Путин, който посети страната на 17 януари. Критиците на Вучич обявиха, че това е опит да потвърди, че има повече последователи от съперниците си.

Социалните мрежи обаче се извършиха със фотоси на автобуси, проведено пренасящи " аудитория "  за визитата на Путин.

Живеещата в Блеград наша сънародничка Мария-Йоана Стоянович написа във Facebook, че болшинството от хората са били платена масовка или наложително изведени под боязън от уволняване.

Maria-Joanna Stojadinovich: " Написаното е към сътрудниците ми публицисти, и към приятелите ми, които, евентуално, са видели " величественото посрещане на Путин в Белград ". В името на истината: От сутринта в столицата идват рейсове с хора от провинцията, измежду които огромна част са Роми, от най-отдалечените села и махали в страната, на предното стъкло на рейсовете е фотографията на Александър Вучич. Идването им е проведено от неговата партия. На всеки е подсигурено или дневни от 3000 до 1000 динара, сандвичи, или 3 литра мляко, или картофи, брашно, литър олио, пък може и пастет с облика на президента... като премия. По израза на лицата им имах възприятието, че доста от тези хора идват за пръв път в столицата. От държавните предприятия хората са накарани да излезнат и посрещнат президента на Русия под опасността, че в случай че не се появят пред храма, ще бъдат уволнени. В някои детски градини родителите, които работят, са замолени да подсигурят грижа за децата си, защото работещите там би трябвало да участват на посрещането, с цел да не изгубят работата си. "

Тя добавя, че " държавните медии бълват възторжена информация, само че заобикалят да покажат лицата на хората ".

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР